joi, 25 septembrie 2014

De ce e o prostie ideea că Turcescu a fost deconspirat în 2012. Plus câteva precizări despre livretul militar

Preambul. Sunt câteva observaţii pe care vreau să le fac despre „cazul Turcescu”, luând de bună mărturisirea lui Robert, pentru că mi-e greu să cred că el sau oricine altcineva îşi aruncă în aer cariera şi întreaga viaţă de dragul de a face spectacol, indiferent de miza acestuia. Oricum, mi se pare amuzant că până acum toată lumea vorbea despre faptul că presa colcăie de colaboratori, surse sau ofiţeri acoperiţi ai serviciilor, iar acum, când cineva îşi asumă acest lucru în mod public, foarte multă lume refuză să creadă asta. Mulţi dintre sceptici fiind din presă.   

S-au spus multe trăznăi zilele astea, una dintre ele fiind varianta că Robert Turcescu a fost deconspirat în 2012, atunci când Antena 3 a dezvăluit că acesta a fost avansat de Ministerul Apărarii Naţionale (MApN) la gradul de locotenent-colonel, deşi nu făcuse armata. Această ipoteză a fost a fost rostogolită zilele astea în dezbateri televizate sau prin diverse texte de opinie, fiind sugerată inclusiv de Dan Andronic, patronul EVZ, un personaj care are prea multă experienţă personală şi profesională în zona serviciilor secrete ca să facă o astfel de eroare.

Scurt istoric al avansărilor în grad făcute de Gabriel Oprea

Cunoscut şi sub numele de „generalul izmană”, Gabriel Oprea a devenit ministrul Apărării Naţionale în decembrie 2009 şi a rămas în funcţie până în mai 2012, în guvernele Boc I, II şi MRU. În cei doi ani şi jumătate de ministeriat, Oprea a ridicat în grad cel puţin 835 de persoane printre care: Mugur Isărescu (guvernatorul BNR), Mihai Răzvan Ungureanu (fost şef SIE), Sorin Blejnar (fost şef ANAF), Aliodor Manolea (parapsiholog), Bogdan Chirieac (fost ziarist), Emilian Schwartzenberg (om de afaceri), Vlad Enăchescu (realizator TV), Alexandru Lăzescu (fost şef al TVR), Laura Codruţa Koveşi (procuror-şef DNA), Codruţ Olaru (procuror-şef DIICOT).

Acestora li se adaugă mulţi foşti fotbalişti cu notorietate: Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Gabi Balint, Ladislau Boloni, Helmut Duckadam, Adrian Bumbescu, Ştefan Iovan, Victor Piţurcă, dar şi mulţi politicieni precum: Gheorghe Flutur (vicepreşedinte PDL), Bogdan Drăgoi (fost ministru de Finanţe), Dan Ilie Morega (deputat), Eugen Nicolicea (deputat), Cezar Preda (deputat), Chirvăsuţă Laurenţiu (senator), şi o întreagă divizie de primari în funcţie la momentul avansărilor, din toată ţara: Sorin Apostu (Cluj Napoca), Florin Cîrciumaru (Târgu Jiu), Antonie Solomon (Craiova), Teodor Pendiuc (Piteşti) etc.

Avansarea acestor persoane a devenit publică în iunie 2012, atunci când Antena 3 a făcut un subiect central din faptul că Robert Turcescu a fost făcut locotenent-colonel deşi nu făcuse armata. După ce s-a transformat într-un scandal public, ministrul Constantin Dobriţoiu a retras toate gradele oferite de predecesorul său Gabriel Oprea, concluzionând că au fost acordate ilegal.

De ce „colonelul Turcescu” a devenit un caz pentru Antena 3 şi nu ceilalţi peste 800 de oameni? Pentru că Turcescu era un ziarist extrem de critic la adresa Partidului Social Democrat, asumat de dreapta, în emisiunile căruia preşedintele Traian Băsescu îşi transmitea mesajele, şi care, în plus, se afla într-o rivalitate deschisă cu Mircea Badea şi Mihai Gâdea. De exemplu, despre Bogdan Chirieac, un obişnuit al platourilor Antena 3, postul de televiziune nu a suflat o vorbă că a fost şi el avansat în acelaşi lot.   

De ce deconspirarea din 2012 nu e deconspirare

Argumentul nr. 1. Dacă ar fi să acceptăm varianta că Turcescu a fost deconspirat în 2012, atunci ar trebui să ne gândim şi la faptul că toţi cei enumeraţi mai sus, plus alte vreo 800 de persoane, au fost ofiţeri acoperiţi ai MApN. Ceea ce este exclus! Nimeni nu a lansat în 2012 ideea că Turcescu ar fi fost ofiţer acoperit. Însă da, au fost făcute multe glumiţe legate de calitatea lui de „colonel”. Cum românii încă mai păstrează în subconştientul colectiv reminescenţe ale perioadei comuniste, când gradul de „colonel” te ducea imediat cu gândul la Securitate, este posibil ca unii să se fi gândit la o legătură a lui Turcescu cu vreun serviciu secret, însă o deconspirare propriu-zisă nu s-a produs, dacă este să plecăm de la premisa că la vremea respectivă (2012) el era ofiţer acoperit. Nu invoc fluturaşii de salariu pe care apare menţionat anul 2012 pentru că ei nu demonstrează o colaborare.

Pentru comparaţie cu „cazul Turcescu”, în Statele Unite ale Americii, a avut loc în 2003 o deconspirare a unei agente CIA, Valerie Plame, despre care doi ziarişti de la New York Times şi Time au scris negru pe alb că era agent CIA. Ambii ziarişti care au dezvăluit această informaţie au ajuns la închisoare, dar şi cel care le-a furnizat-o, un consilier de la Casa Albă.        

Argumentul nr. 2. Dacă ar fi să acceptăm varianta că Turcescu a fost deconspirat în 2012, atunci ar trebui să plecăm de la premisa că acesta a fost ofiţer acoperit al servicului secret al Ministerului Apărării Naţionale, ceea ce nu se ştie cu certitudine în acest moment şi, probabil, nici nu se va afla vreodată atâta timp cât Turcescu însuşi nu va spune nimic. Am auzit multe păreri exprimate în spaţiul public de unele persoane aproape indignate că MApN nu recunoaşte colaborarea cu Turcescu. Există o regulă simplă, care se aplică peste tot în lumea asta, în situaţii de acet tip: dacă ofiţerul este unul acoperit (colaborator), şi nu unul operativ (angajat permanent), niciun serviciu secret nu şi-l va asuma, ba mai mult vom vedea declaraţii publice de dezicere de acesta. Aşa că, trebuie să ne împăcăm cu ideea că nu vom şti cărui serviciu a aparţinut Robert Turcescu, chiar atunci când Secţia Parchetelor Militare, singura care are competenţe pe acest gen de speţe, va deschide oficial o anchetă. Există posibilitatea să aflăm doar dacă Turcescu îşi va duce mărturisirea mai departe sau îşi va scrie memoriile la un moment dat.

Valerie Plame, ofiţerul operativ al CIA despre care am amintit mai sus, a fost asumată de serviciul de intelligence al SUA, chiar CIA cerând anchetă pentru a se descoperi cine a furnizat respectiva informaţie, ancheta fiind derulată sub coordonarea directă a procurorului general al SUA. Însă ea era ofiţer operativ, cu identitate conspirată şi misiuni operative în Orientul Mijlociu, nu ofiţer acoperit (colaborator extern).            

Ce e cu livretul postat pe site

În acest moment nu se ştie când (în ce an) a fost recrutat Robert Turcescu şi nici de către ce serviciu de informaţii. Toată lumea presupune că este vorba despre Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA) din două motive:

1. Turcescu a fost făcut locotenent-colonel (r) în 14.04.2010 al Armatei Române;
2.  Turcescu a pus pe blog două imagini cu livretul său militar.

Actele şi banii – acestea sunt două dintre elemente care, invariabil, fac o dezvăluire credibilă. Iar Turcescu ştie asta. Din primul moment când am văzut livretul militar şi fluturaşii pe blogul său m-am întrebat care este logica publicării acestora, ştiind bine că un livret militar nu demonstrează că a fost ofiţer acoperit. Există tot două variante:

1. Şi-a dorit cu disperare să fie crezut că a fost ofiţer acoperit, folosind chiar formularea  „lt-colonel acoperit” (foarte multă lume încă nu crede mărturisirea lui Robert);
2. A făcut o diversiune folosind formularea „lt-colonel acoperit” şi alăturând imaginile din livret pentru a induce ideea că a fost ofiţer acoperit în DGIA, deşi el a aparţinut de alt serviciu secret.

Un lucru este cert – un livret militar nu are nimic de-a face cu calitatea de ofiţer acoperit. O spun toţi specialiştii, dar şi oameni care au lucrat la un moment dat în servicii şi cu care am discutat zilele acestea. De exemplu, am stat de vorbă şi cu mai multe persoane care se regăsesc pe acea listă a avansaţilor în grad din mandatul lui Gabriel Oprea şi am şi văzut un astfel de livret.

Cei cu care am vorbit mi-au spus că nu au fost chemaţi niciodată de MApN pentru a li se face fotografii oficiale şi nici nu li s-a solicitat fotografii de tip buletin pentru livret. Au constatat când au primit livretele prin poştă că acestea aveau poze luate de pe net, vorba aia, majoritatea fiind persoane cu funcţii publice (mai puţin fotbaliştii, ce-i drept). Lucru pe care pot să îl confirm şi eu personal pentru că am văzut şi frunzărit un livret din respectivul „lot”, care are o fotografie luată pur şi simplu de pe internet, la fel ca cea a lui Turcescu. Lucru vizibil în calitatea slabă a imaginii.   

Ce rămâne neclar în cazul livretului lui Turcescu este însă CNP-ul, unul incorect, lucru pe care l-am semnalat, de altfel, pe pagina mea de Facebook, la o oră după ce Robert a postat mărturisirea lui pe blogul personal, CNP pe care l-am verificat tocmai pentru a evalua autenticitatea informaţiilor trecute, dar şi a documentului.

Fără concluzie. Şi ar mai fi un lucru neclar – de ce Robert Turcescu nu a scanat direct livretul şi fluturaşii postaţi şi a preferat să scaneze nişte copii xerox ale acestora?

P.S. Astăzi am vorbit doar despre acte, nu şi despre bani. Despre fluturaşi o să încerc să dau câteva explicaţii într-o altă postare.


2 comentarii:

  1. In realitate sunt doua persoane implicate: o ziarista - Judith Miller (a facut inchisoare) si un ziarist - Robert Novak (nu a facut inchisoare).

    Ea a scris prima un articol, preluat si dezvoltat apoi de Novak.

    Robert Novak este cel care a divulgat numele agentului:

    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Robert_Novak
    CIA leak scandal


    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Robert_Novak#CIA_leak_scandal

    Main articles: Plame affair and Plame affair timeline
    In 2003, he identified Valerie Plame as a CIA "operative" in his column.[44] In doing so, he indirectly disclosed the organizational name of the company she used as cover, Brewster Jennings & Associates, the other operatives who worked for Brewster Jennings, and the informants who met with them. Although it is illegal for anyone, government official or otherwise, to knowingly distribute classified information (under US Code, Title 18, Section 793, Paragraph e),[45] Novak was never charged with this crime because there was no evidence that Novak knew that Ms. Plame was a covert agent. Novak reported the information was provided to him by two "senior administration officials". These were eventually revealed to be Richard Armitage, who e-mailed him using the pseudonym "Wildford", with Novak assuming Karl Rove's comments as confirmation.[46] During 2005, there were questions in the press regarding the apparent absence of focus on Novak by thespecial prosecutor Fitzgerald and the grand jury, specifically questions suggesting he may have already testified about his sources despite insisting publicly that he would not do so.



    Ziarista a facut inchisoare pentru ca nu a divulgat numele surselor.


    Judith Miller (born January 2, 1948) is an American journalist and writer.

    Miller was later involved in the Plame Affair, in which the status of Valerie Plame as a member of the Central Intelligence Agency became widely known. When asked to name her sources, Miller invoked reporter's privilege and refused to reveal her sources in the CIA leak.

    Refusal to disclose source

    On October 1, 2004, federal Judge Thomas F. Hogan found Miller in contempt of court for refusing to appear before a federal grand jury, which was investigating who had leaked to reporters the fact that Valerie Plame was a CIA operative. Miller did not write an article about the subject at the time of the leak, but others did, notably Robert Novak, spurring the investigation. Judge Hogan sentenced her to 18 months in jail, but stayed the sentence while her appeal proceeded. On February 15, 2005, the United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit unanimously upheld Judge Hogan's ruling. On June 17, 2005, the US Supreme Court declined to hear the case. On July 6, 2005, Judge Hogan ordered Miller to serve her sentence at "a suitable jail within the metropolitan area of the District of Columbia". She was taken to Alexandria City Jail on July 7, 2005.[27][28]




    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Judith_Miller

    RăspundețiȘtergere
  2. E o intrebare pe care i-am pus-o cand am vazut ca nu a scanat originalele, desi era mult mai simplu, desigur. E posibil sa fi scanat ce a primit, copii xerox, aceasta ar intari ideea ca cineva a incercat sa-i forteze mâna trimitandu-i aceste copii drept „dovada” a colaborarii sale, a compromiterii, pentru a bloca posibilul sau rol in devoalarea prezidentiabilului acoperit sau fortandu-i mâna sa faca ceva nashpa (mi-a atras atentia acea fraza „refuz sa fiu o Iuda”).

    RăspundețiȘtergere