miercuri, 23 iunie 2010

Nimic senzaţional

Dan Diaconescu cred că abia acum ştie ce pierde: libertatea. Dan Diaconescu a fost arestat azi noapte pentru 29 de zile. Mogulul OTV, cel despre care se spunea încă de acum opt - nouă ani că taxa de intrare la o emisiune de-a sa în campania electorală era de la cinci mii de euro în sus, a ajuns după gratii pentru şantaj. Da, încă de acum opt ani se vorbea în breaslă despre banii negri primiţi de Dan Diaconescu fie pentru te lăsa să vorbeşti "ca televizorul" în "garsoniera" lui, fie pentru a nu apărea vreodată "pe sticlă".

Ba, afacerea OTV a început să meargă şi mai bine după ce postul a fost închis pentru câteva luni în 2002. Partitura libertăţii de exprimare a fost invocată la greu când postul a fost închis, însă şi contextul politic o permitea: eram în plină "epocă Năstase", când presa era controlată, aservită şi înghenuncheată de PSD, partidul - stat.

Cum de nu a existat vreun dosar până acum pe numele lui Dan Diaconescu? Poate pentru că nu a existat nicio plângere pe numele lui, sau poate pentru că nu s-a dat undă verde la anchetarea lui. Asta e o chestiune ce ţine de justiţie, şi poate merită discutată, pe larg, într-un alt comentariu.

Problema mea este legată de breaslă, de lipsa ei de reacţie faţă de practicile lui Dan Diaconescu şi a altora ca el. Unde a fost până mai ieri Cristian Tudor Popescu? Pe el l-am văzut aprig în ultimele două zile. Tăios, aşa cum ar fi trebuit să fie când conducea Clubul Român de Presă, sau acum când face parte dintr-un consiliu etic al breslei. Însă nu o funcţie i-ar fi dat sau îi dă dreptul lui Cristian Tudor Popescu să critice practicile lui Dan Diaconescu şi altora asemeni lui. Are suficientă autoritate să intervină oricând doreşte şi ar fi de aşteptat să o şi facă.

Pe mine nu m-a surprins cu nimic povestea cu arestarea lui Dan Diaconescu. Este o poveste necurată, pe care Parchetrul are datoria să o clarifice, şi nu un atac la libertatea presei. Pe 21 februarie scriam despre "paradoxul Dan Diaconescu" şi despre, poate singurul lucru senzaţional care îl priveşte: imensa sa avere.

Un comentariu:

  1. http://cati-ca-voi.com/dan-diaconescu-nu-mai-este-in-direct/

    un articol mai putin serios dar foarte haios

    RăspundețiȘtergere