miercuri, 21 aprilie 2010

EXCLUSIV. Tatăl lui "Syda" mănâncă şi el o pâine de la stat

Petrom şi Eximbank. Prima, fostă „navă amiral” a economiei române - la care statul român deţine încă un pachet important de acţiuni. Cea de-a doua, o bancă deţinută în totalitate de statul român. Acum un an, după instalarea PDL la guvernare, în consiliile lor de administraţie a fost numit Gheorghe „Bebe” Ionescu, bunul prieten şi partener de afaceri şi de table al ministrului Economiei, Adriean Videanu, şi tatăl celebrului său fiu, „Syda”, iubitul Elenei Băsescu.

PROLOG

Martie 1998. Plină guvernare CDR, la care Partidul Democrat lua parte. Se înfiinţa compania de brokeraj Equity Invest SA. Doi dintre acţionarii firmei erau Adriean Videanu, deputat PD de Teleorman, şi Sida Ionescu, soţia lui Gheorghe „Bebe” Ionescu, director în FPS.
Noiembrie 1998. Compania Marmosim SA era cumpărată de la Fondul Proprietăţii de Stat de firma Titan Mar SA, patronată de soţii Adriean şi Mioriţa Videanu. Directorul Fondului Proprietăţii de Stat (FPS) care a înlesnit cumpărarea Marmosim de către Titan Mar SA era Gheorghe „Bebe” Ionescu, soţul Sidei Ionescu, partenera de afaceri a lui Adriean Videanu.
1999. Gheorghe „Bebe” Ionescu devine director executiv al FPS.

Contextul


Anii au trecut, iar afacerile lui Adriean Videanu au înflorit. Atât de mult, încât actualul ministru al Economiei a ajuns să figureze printre bogaţii României, averea lui fiind evaluată la 45 de milioane de euro. Firmele pe care familia Videanu şi-a ridicat imperiul financiar sunt Marmosim şi Titan Mar. Afacerile lui Adriean Videanu s-au împletit în acelaşi timp cu cariera sa politică. Din 2000, acesta a devenit vicepreşedinte al Partidului Democrat, în 2005 a fost numit vicepremier în guvernul Tăriceanu, funcţie pe care a ocupat-o câteva luni, până când a fost ales primar general al Capitalei. Din decembrie 2008, Videanu a fost numit ministru al Economiei în guvernul PDL + PSD şi menţinut în funcţie în 2009 în noul guvern PDL + UDMR.

Numirile

La scurt timp după ce a fost numit ministru al Economiei, adică în aprilie 2009, „Bebe” Ionescu a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al Petrom, ca reprezentant al Ministerului Economiei. Tatăl lui Bogdan „Syda” Ionescu, iubitul Elenei Băsescu, a mai fost membru în Consiliul de Administraţie al Petrom între anii 2006 şi 2007, în perioada în care Partidul Democrat era la guvernare alături de PNL în guvernul Tăriceanu, însă a fost retras în 2007, atunci când PD a ieşit de la guvernare. Tot în 2009, „Bebe” Ionescu a fost numit şi membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank din partea AVAS.

Confirmările oficiale

Biroul de Presă al Petrom a confirmat faptul că Gheorghe Ionescu este membru în consiliul de Supraveghere, mandatul acestuia fiind pe o perioadă de patru ani. Surse din interiorul Petrom susţin că „Bebe” Ionescu încasează o indemnizaţie anuală de 20.000 de euro.
Oana Nuţă, director al Direcţiei de PR & Marketing al Eximbank, a trimis un punct de vedere sec al instituţiei referitor la faptul că Gheorghe Ionescu este membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank: “Menţionăm că Eximbank SA este condusă de un Consiliu de Administraţie, numit de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor. Consiliul de Administraţie este format din şapte administratori dintre care trei administratori executivi şi patru administratori neexecutivi. Numirea şi revocarea administratorilor se face în conformitate cu dispoziţiile Legii 96/2000, ale legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului (legea specială) şi cele conţinute în Statutul societăţii”.
Biroul de Presă al Ministerului Economiei a explicat sec motivele alegerii prietenului lui Adriean Videanu în C.A. al Petrom: „Domnul Gheorghe Ionescu a fost numit în Consiliul de Supraveghere al Petrom în baza experienţei pe care o are. Între anii 2006 şi 2007 domnul Gheorghe Ionescu a fost membru în Consiliul de Administraţie al Petrom, iar în anul 2009 a fost ales în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere Petrom în Adunarea Generală a Acţionarilor. Pentru mai multe detalii vă rugăm să vă adresaţi Biroului de Presa al Petrom”.
Consiliul de Administraţie este organismul care ia cele mai importante decizii care privesc respectiva companie: cele referitoate la investiţii, buget, încheierea de parteneriate, negociază contractul colectiv de muncă al salariaţilor etc.

După tată a urmat fiul

După ce l-a aranjat pe funcţii plătite de stat pe bunul său prieten, soţul partenerei sale de afaceri, Sida Ionescu, Videanu s-a ocupat şi de fiul acestora, Bogdan, cel despre care se spune că vara aceasta va deveni ginerele preşedintelui Traian Băsescu. La începutul lunii martie „Syda” a câştigat un post de consilier în Ministerul Economiei, condus de Videanu, iar după nici trei săptămâni, acesta a mai câştigat un concurs în urma căruia a devenit secretar economic III la Ambasada României la Paris. În urma apariţiei în presă a informaţiilor, săptămâna trecută, „Syda” a demisionat invocând linşajul mediatic.

Administrator şi la BCR


„Bebe” Ionescu, cel cu care Adriean Videanu obişnuieşte să-şi petreacă concediile pe Coasta de Azur şi pe litoralul românesc, a mai primit şi alte funcţii în consilii de administraţie ale unor companii de stat în perioada guvernării Tăriceanu, din care PD a făcut parte între 2005 şi 2007. Astfel, Gheorghe Ionescu a făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al BCR. Numirea s-a produs în mai 2005, atunci când s-a schimbat garnitura de oameni ai PSD cu cei ai noii puteri. Ionescu a fost revocat în octombrie 2006. Tot în 2006, dar în februarie, prietenul lui Adriean Videanu a fost numit şi în consiliul de administraţie al altei companii la care statul deţine acţiuni, Timpuri Noi SA, în care se află şi în acest moment, fără vreo întrerupere.

Şi în firma patronilor la care a lucrat EBA

Surprizele în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Ionescu vin de unde nu te aştepţi. Acesta este administrator de circa un an al unei firme private, dar care cândva a aparţinut statului. Firma nu este una oarecare. Este vorba despre AEM SA din Timişoara. Dacă numele firmei nu spune mare lucru, numele patronilor spune totul: Ionel Pepenică şi Claudiu Rădulescu. Aceştia deţin şi Luxten Lighting SA, firmă unde Elena Băsescu a lucrat până să devină europarlamentar, şi care a încheiat contracte în valoare de zeci, dacă nu chiar sute de milioane de euro cu primării conduse de membri ai PDL şi nu numai. De altfel, în ultimii ani Pepenică şi Rădulescu, foşti membri PSD, sunt consideraţi prin natura relaţiilor politice pe care le au ca fiind apropiaţi de PDL.
„Bebe” Ionescu mai este administrator al unei firme care derulează afaceri profitabile cu statul. Este vorba de Max Boegl Prefabricate SRL, companie care are nenumărate contracte încheiate cu Ministerul Transporturilor şi care aparţine unui prieten comun al său şi al lui Adriean Videanu, Raul Doicescu.

Averea familiei Ionescu


Gheorghe Ionescu a reuşit să adune o avere de invidiat. Acesta deţine 1.000 de metri pătraţi de teren şi o casă de 600 de metri pătraţi pe strada Scheiul de Jos din Bucureşti şi alţi 5.300 de metri pătraţi de teren şi un apartent pe Splaiul Unirii, dar şi 2,6 hectare de teren două spaţii comerciale şi de producţie de 222, respectiv 2.200 de metri pătraţi în comuna Mălureni din judeţul Argeş. Deţine o singură maşină, un Jeep Grand Cherokee. „Bebe” Ionescu pare un iubitor de frumos. A investit 45.000 de euro în tablourile unor pictori contemporani, dar şi 50.000 de euro în bijuterii şi ceasuri.
În conturile familiei Ionescu se află 302.000 de lei şi peste 26.000 de euro, dar şi o datorie importantă de 393.750 de lei, echivalentul a circa 100.000 de euro, către nimeni alta decât Mioriţa Videanu, soţia lui Adriean Videanu. Banii au fost împrumutaţi în 2008 şi ar fi trebuit returnaţi în 2009. În ultima declaraţie de avere completată de Adriean Videanu în data de 28 decembrie 2009, datoria lui Ionescu încă figurează, semn că nu fusese plătită.
În declaraţia de avere, Gheorghe Ionescu susţine că este acţionar în nouă companii: IPCM SA, Syd Consul SRL, Syd Design SRL, Timpuri Noi SA (acţiuni deţinute prin Asociaţia Pas Timpuri Noi), IATSA Leasing IFN, Supercar Service SA, Equity Invest SA, Messe Construct SRL şi Minerva 92 SRL. Potrivit Registrului Comerţului, „Bebe” Ionescu mai este acţionar într-o companie care însă nu se regăseşte în declaraţia de avere a acestuia. Este vorba despre Nico Stil Production SRL.
Veniturile familiei Ionescu în 2008 nu au fost deloc de neglijat. „Bebe” Ionescu a încasat 38.435 de lei de la firma Auto Class SA din atu Mare, unde a fost angajat ca şi consilier, 8.000 de lei de la firma Service Automobile din Caransebeş şi 48.000 de lei de la Timpuri Noi SA. Soţia sa, Sida, a încasat 36.000 de lei de la Supercar Service 2003 SA şi dividende în valoare de 462.000 de lei de la firma Equity Invest SA.

EPILOG
„Bebe” Ionescu: „Nu îmi amintesc dacă am semnat privatizarea Marmosim”


Rep: Sunteţi membru în Consiliul de Supraveghere al Petrom şi în cel de Administraţie al Eximbank?
Ghe. Ionescu: Vă confirm că aşa este. Sunt membru în Consiliul de Supraveghere al Petrom numit de Adunarea Generală a Acţionarilor, în care acţionar majoritar este OMV, din partea Ministerul Economiei, şi în Consiliul de Administraţie al Eximbank, numit de AVAS. Nu e prima dată când sunt membru al Consiliului de Supraveghere al Petrom.
Rep: Aţi mai fost şi în perioada 2006 – 2007, pentru un an de zile, iar în momentul în care s-a retras PDL-ul de la guvernare şi dvs. aţi fost retras. Corect?
Ghe. I.: Probabil că aşa a fost. Asta e soarta unora.
Rep: Are ceva de-a face cu faptul că dvs. sunteţi prieten cu domnul Videanu?
Ghe. I.: Nu are nicio legătură în afară de faptul că face deliciul unei anumite părţi a presei. Nici vorbă.
Rep: Dvs. eraţi în 1998, atunci când a fost privatizată Marmosim eraţi la FPS? În ce funcţie?
Ghe. I.: Eram la FPS director de strategii. Nu eram pe partea de privatizare.
Rep: V-aţi pus semnătura pe vreun act legat de privatizarea Marmosim?
Ghe. I.: Chiar că nu ştiu (râde). Şi la vremea aceea nu putea fi vorba de nu ştiu ce interpretare daţi dvs. Chiar nu îmi amintesc şi cred că nu, pentru că eram director la Strategie.
Rep: Ce sume de bani încasaţi de la Petrom şi de la Eximbank?
Ghe. I.: Este în baza Legii 92. Adunarea Generală la Petrom va fi peste o lună, pe data de 29 aprilie, şi nu ştiu ce indemnizaţie vor stabili acţionarii, pentru că nu o stabilesc eu.
Rep: Şi până acum ce sumă aţi luat?
Ghe. I.: Lasaţi-mă să cred că e confidenţială pentru că am semnat o grămadă de documente până acum. Adunarea Generală va face public nivelul indemnizaţiilor.

12 comentarii:

  1. raul doicescu detine si compania BOGART...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: Asa este. In plus, Doicescu este actionar si in Equity Invest SA. Iar afacerile sale cu statul sunt infloritoare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam firava logica. Nu am inteles mai nimic din articol decat ca exista o teza "Videanu a pus parteneri in locuri calde la stat" iar cititorul trebuie sa creada (in nici un caz sa gandeasca sau sa cerceteze)ca taoate faptele prezentata confirma teza. Lipsa de logica si mai ales gandire structurata. Poate prinde la cineva.

    RăspundețiȘtergere
  4. banditi, smecheri, tupeisti. dar cu toate astea, uite ca nu e nici o institutie capabila sa faca ceva pentru a pune lucrurile in ordine.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim: Daca nu intelegi, mai fa ceva exercitii de logica, poate iti iese... :-) Pot sa te si ajut.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: Acum se cheama AEM, insa vechea denumire este Elba, asa este.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta ancheta dvs.! Din pacate, din ea reiese doar faptul cunoscut de toata lumea : cine vine la putere isi pune "prietenii" la cascaval! Interesant ar fi fost daca, prin investigatia realizata, ati fi descoperit ceva incalcari ale legii!
    Chiar ma intreb, stimata domnisoara :aveti vreo indoiala ca toti cei aflati, in ultimii 20 de ani, la putere, n-au facut la fel? Sunt sigur ca nu sunteti naiva deloc!
    PS : Ma numesc Gavrilache - habar n-am ce inseamna "Profil" . Imi cer scuze!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Domnului Gavrilache: Aveti mare dreptate, fiecare guvernare are clientela ei, iar obligatia unui jurnalist este sa fie cu ochii pe clientela "in functie", acum cea a PDL. Am scris mult despre cea a PSD cand a fost "timpul" ei, la fel si despre cea a PNL. Daca aveti timp, va recomand sa urmariti un film despre donatiile fara acoperire in venituri pe care le-au facut membri ai PDL, PSD si PNL catre partidele lor. Acesta este linkul - http://emiliasercan.blogspot.com/2009/11/filmul-meu-primul_17.html
    Iar aici gasiti mai multe amanunte: http://emiliasercan.blogspot.com/2009/11/filmul-filmului-donatii-fara-acoperire_18.html
    Cred ca aceasta radiografie spune foarte multe despre partidele politice. Toate partidele politice.

    RăspundețiȘtergere
  9. Articolul este foarte interesant cu toate ca stiam despre o mare parte din escrocheriile lui Videanu&co insa totusi am mai aflat si cate ceva in plus.Ma gandeam ca poate ne spuneti si noua mai multe despre mita luata de Videanu de la Daimler Benz ca sigur a luat insa nu stim detaliie.Pentru ca sunt timisorean as dori sa va corectez putin:AEM Timisoara este fabrica de aparate electrice de masura(si nu numai) situata in Calea Buziasului iar ELBA(ELECTROBANAT)Timisoara este fabrica de corpuri de iluminat,baterii,stopuri si faruri auto,semafoare,etc si este situata chiar in fata garii de nord din Timisoara,deci cele doua fabrici sunt oarecum diferite ca profil si foarte diferite ca locatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Mario: Multumesc pentru precizare. Eram in eroare in lagatura ci AEM-ul.

    RăspundețiȘtergere
  11. pdl-isti stau la rand sa pupe bine pe javra ,fricosa de suspendare ,udrea linge ce mai cade dela zeus ,roberta tremura si ia cu chiloti an bat ,oltean un caine agresiv latra cum zice sefu iar boc promite epoca de aur ,unul dela timis,ieri zicea ca an 2o de ani ro. va trai ca germania acum ,da poate ei hoti din pdl ,asa ceva nici stalin nu a facut poate ,dictatorul basina sa suparat cal numim asa ,mincinosu,rasgandeac trebue daramat si judecat pentru genocid anpotriva romanilor,care au mai ramas acolo de noi nu va ganditi ca traim bine aici an canada

    RăspundețiȘtergere