luni, 9 noiembrie 2009

Nea’ Nicu Văcăroiu a secretizat Curtea de Conturi a României

Curtea de Conturi a României (CCR) este instutuţia supremă de audit a felului în care este cheltuit/gestionat/fraudat banul public. Curtea de Conturi nu a fost niciodată cea mai transparentă instituţie din România, însă de doi ani, de când preşedinte a fost numit Nicolae Văcăroiu, lucrurile s-au schimbat radical.

După instalarea lui Nea’ Nicu, site-ul instituţiei, dar şi modul de comunicare cu presa s-au modificat substanţial. Trecând peste faptul că luni de zile site-ul nu a funcţionat deloc, noul aspect al acestuia este deplorabil. Pe interfaţă se găseşte acum o poză a sediului CCR care pare făcută cu un telefon mobil. Calitatea imaginii este jalnică, sediul CCR putând fi uşor confundat în acea poză cu orice primărie de comună. Nici secţiunile site-ului nu sunt organizate în cel mai fericit mod. Cât despre conţinut, abia aici intervine adevărata problema.

Rapoartele de activitate ale instituţiei au dispărut complet de pe site. Nimic din ceea ce putea fi accesat în trecut nu mai este disponibil acum. Nimic! Îmi aduc bine aminte că pe vechiul site erau vreo 20 de rapoarte de audit, nu toate foarte actuale, dar cel puţin existau: Hidroelectrica, Ambulanţa Bucureşti, cheltuielile din campaniile electorale ale partidelor (de doi de asta nu se mai ocupă Curtea de Conturi, ci Autoritatea Electorală Permanentă), Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate etc, la care se adăugau şi rapoartele anuale ale CCR.

Ceea ce era un fel de arhivă publică a CCR se află acum la secret. Pe noul site se mai găseşte doar raportul anual de activitate pe 2007 al CCR, un fel de dare de seamă extinsă. Nu mai există însă niciun raport de audit făcut la instituţii distincte. Nici dacă le trimiţi vreo solicitare pe Legea 544/2001, să zicem, nu „rişti” să ai un succes mai mare. Răspunsul clasic venit de la biroul de presă al instituţiei este că rapoartele sunt trimise spre „valorificare” la Parchet/DNA, şi că, până ce Parchetul/DNA-ul nu-şi termină treaba, nu le pot furniza sau face publice. Iar cum CCR-ul are atribuţii de control în toate instituţiile/administraţiile/companiile de stat, cum repoartele făcute nu sunt disponibile pentru că au fost trimise spre „valorificare”, eu una mă aştept ca Parchetele/DNA-ul să fie sufocate de dosarele primite de la CCR.

Cum legea CCR nu s-a modificat de la instalarea lui Nea’ Nicu, mă întreb şi de ce unele rapoarte erau publice atunci, iar acum nu. Până la urmă e vorba de cheltuirea/gestionarea/fraudarea banul public care ar trebui să se afle la vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu